23 Nisan 2012 Pazartesi

MISIR

MISIR

Mısır veya resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, Kuzey Afrika’nın Nijerya’dan sonra 2.kalabalık ülkesi. Nüfusun büyük bir bölümü Nil Nehri boyunca yerleşmiştir. Akdeniz ve Kızıldeniz’e kıyısı bulunan Mısır’ın, batısında Libya, güneyinde ise Sudan yer almaktadır. Mısır, Asya kıtasında yer alan kısmı Sina Yarımadası üzerinden Filistin ve İsrail ile komşudur. Mısır’dan geçen Nil Nehri, sularını Akdeniz’e boşaltmaktadır. Medeniyetin beşiği olan Ortadoğu’da bulunan bir ülkedir.







 BAYRAĞIN ANLAMI

3 şeritten meydana gelmiştir: kırmızı, siyah ve beyaz. Bu üç renk Arap halkını simgeler. Ortadaki kartal ise ünlü Arap hükümdarı Selâhattin (Saladin)’in simgesidir.


Resmi Dili: Arapça
Başkent: Kahire
Yönetim Şekli: Cumhuriyet
Din: İslam
Yüzölçümü: 1.001.450 km2 ile 30.en geniş ülke
Nüfus: 77.505.756 ile en kalabalık 15. ülke
Milli Gelir: 282 milyar ile en zengin 31.ülke
Para Birimi: Mısır Lirası

MISIR’IN BAŞKENTİ

Kahire, Mısır’ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika’nın en büyük kenti. Büyük bölümü Nil nehrinin doğu kıyısında, nehrin Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır. 1300 yılı aşkın süredir aynı adla yer alan kent, Doğu ve Batı’nın, eski ile yeninin gelişigüzel bir bileşimi yansıtır. Şehrin ismi Mısırlılar tarafından çoğu kez ülkenin ismi olan Arapça Misru, Mısır Arapçası Masr olarak adlandırılır.
Kahire, şehir merkezinde 7.9 milyon, banliyöleriyle birlikte toplam 17 milyonu aşan bir nüfusa sahiptir.