28 Mayıs 2012 Pazartesi

TÜRKİYE

TÜRKİYE


Türkiye veya resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti, başkenti Ankara olan ve Eski Dünya karaları denilen Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı noktada bulunan ülke. Ülke topraklarının bir bölümü Anadolu Yarımadası’nda, bir bölümü ise Balkan Yarımadası’nın uzantısı olan Trakya’da bulunur. Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Boğazlar ile Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Komşuları; Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye’dir.
Türkiye, günümüzde bağımsız altı Türk devletlerinden biridir. Ülkedeki en yaygın din İslam’dır, fakat devletin resmi dini yoktur. Ülkenin resmi dili Türkçe’dir.















BAYRAĞIN ANLAMI
Türk Bayrağı kırmızı zemin üzerine sol tarafa doğru yerleşimli olan ay ve yıldızdan oluşmaktadır.Kırmızı, geleneksel İslam rengi olmakla beraber, 1918 yılında yıkılan Osmanlı Devleti tarafından da kullanılmıştır. Hilal ve yıldız İslam’ın esas sembolleri ve iyi şans belirtisi olarak kabul edilir.Kırmızı renk, Türk tarihinin önemli bir rengi ve hilal ile yıldız da İslam’ın sembolleri olmasına rağmen, İslam buraya gelmeden önce Küçük Asya’da kullanılmaktaydı.














Tam Adı: Türkiye Cumhuriyeti
Nüfus:73.6 million
Başkenti: Ankara
En Büyük Şehir: İstanbul
Yüzölçümü: 779.452 km2
Büyük Dil: Türkçe
En Yaygın Din: İslam
Yaşam Beklentisi: 72 yıl ( erkek), 77 yıl (kadın)
Para Birimi: Türk Lirası
Başlıca İhraç Ürünleri:Giyim ve Tekstil, meyve ve sebzeler, demir ve çelik, motorlu araçlar ve makineler, yakıtlar ve yağlar
Ortalama Yıllık Gelir: US $ 9,890 ( Dünya Bankası, 2010)
İnternet Alan: .tr
Uluslararası Telefon Kodu: +90



















1 yorum: